Tid för Hummer – eller inte…?

2 okt, 2016

Första måndagen efter 20september varje år är det Hummerpremiär d.v.s. det är tillåtet att fånga de delikata skaldjuren. Ett folknöje på blodigt allvar som kan sägas vara Bohusläns svar på Älgjakten.

I normala fall har alla andra tagit upp båten vid den tiden på året och det är långkalsongväder ute på sjön. Men nu är inget längre normalt. Björkarnas löv är fortfarande gröna, syrenerna blommar på nytt, vissa fåglar är inne på tredje kullen, folk badar ännu i havet och många låter fortfarande båten ligga i trots att de inte fiskar – behagligt men skrämmande onormalt. Samtidigt som halva USA´s befolkning hellre röstar på en Pajas än på en kvinna. Kanske tänker de att Pajasar har vi haft några förut men en kvinna är något helt nytt och oprövat. En del av oss påminns om den skruvade amerikanska 60-talskomedin ”En ding, ding, ding, ding värld” med Spencer Tracy.

De flesta CO2-skeptiker har tystnat eller dött och alla verkliga experter är eniga om att omställningen till fossilfritt behöver påskyndas. Gigantiska fossilbilar som heter Hummer och andra som V90 med fyra avgasrör känns hopplöst förlegade samtidigt som allt fler bilar helt utan avgasrör dyker upp på vägarna, jag såg min första Tessla X häromdagen och har själv just börjat slita på min tredje elbil.

Rationellare byggen

Energieffektivisering och utbyggnad av förnybart genomförs i en rasande takt över hela värden och länder och världsdelar överträffar ständigt varandra i detta arbete men utsläppen fortsätter ändå att öka och här finns värdefulla marknadsandelar för vår bransch men vi tvingas vara innovativa på ett sätt som vi inte behövt tidigare. En byggboom av sällan skådat slag har redan inletts men resurser saknas i alla led. Varje sten behöver lyftas i jakten på rationellare arbetsmetoder, nya entreprenadformer och smarta men robusta prylar för att hinna mer på samma tid men till en lägre kostnad. Begreppet ”Copy/Paste” är en helig ko hos Arkitekter och Konstruktörer som helst vill att varje byggnad skall vara helt unik. Den kon behöver nödslaktas genast om vi ska mäkta med de ökade kraven.

Bilindustrin skapar ständigt nya modeller baserade på förra årsmodellens grundkonstruktion och genom att kopiera konkurrenternas smarta lösningar. Några kosmetiska justeringar är det enda som behövs för sminka liket och komma ut med en ”Ny bil”. Dessutom samarbetar olika märken om väldigt många av de byggstenar som en bil består av och genom att kombinera dessa på lite olika vis uppstår helt nya bilar. En Rubiks kub består av 54st byggstenar som kan kombineras i 43.252.003.274.489.856.000 olika positioner men det behövs trots detta aldrig mer än 20 vridningar för att återställa den. På samma vis kan enkla, välbeprövade och robusta lösningar återanvändas och kombineras i all oändlighet för att skapa byggnader eller bilar som ser helt olika ut men som är rationella att konstruera och bygga. Och vad är problemet om ett hyreshus i Örebro och ett i Malmö skulle råka bli helt identiskt med en väl fungerande kåk i Linköping eller rent av råkar påminna om Kv.Seglet i Karlstad?

Luftskatt

I många år har man kunnat köpa produkten ”Andningsluft” som levereras i trycksatta flaskor och det finns ett par dominerande aktörer på den marknaden. Nu har de upptäckt att vissa skrupelfria medborgare går omkring och andas helt gratis ute i det fria vilket ju måste stävjas. Leverantörernas intresseorganisation ”Svensk Luft” lobbar nu friskt hos Regeringskansliet för att få dessa att med hänvisning till EU-regler införa en luftskatt som skall drabba de som tjuvandas. Vad har vi för galenskaper att vänta oss härnäst – Skatt på sol kanske?