top of page
Sök
  • Willy Ociansson

Tema "Värme"

Just idag, när jag skall skriva en krönika på temat "Värme”, släppte FN´s klimatpanel IPPC sin rapport på exakt samma tema och en kortfattad sammanfattning ser ut så här:

”Havsnivåerna stiger rekordsnabbt, isarna smälter allt snabbare, vädret blir mer och mer extremt och klimatet förändras mycket snabbt på jorden just nu – på vissa håll utan motstycke tusentals år bakåt. 1,5 graders målet kommer inte att kunna infrias. Att mänsklig påverkan har en stor del i det som sker råder det inte längre någon tvivel om.”

Samtidigt som vi alla i realtid ser vad som utspelar sig har befolkningen delats i två läger:

1. De som oroas över klimatförändringarna

2. De som oroas över klimatpolitiken

Utanför mitt fönster finns den farled som på västkusten kallas havets E6:a och jag har därför sedan barnsben kunnat följa båtlivets utveckling. Aldrig har fler båtar varit större och snabbare än denna sommar. När jag var grabb imponerades man av 5meters sportbåtar med 25hästare. Idag är snurrorna på 400hästar och ibland sitter det 2-4 på akterspegeln. Flera ggr om dagen passerar +40fots båtar i 50-70knop med vrålande kompressormatade V8:or på högsta varv under huven, samtidigt som Sociala medier överhopas av kommentarer från folk som ondgör sig över att priset på fossila bränslen är på tok för högt. Många båtägare diskuterar öppet och ogenerat hur man olagligt kan tanka färgad Diesel för att slippa skatten och med vilka gifter man kan spetsa butikens redan snorgiftiga bottenfärg. Kravet som införts gällande miljövänlig tömning av toatanken vid tömningsstationer i hamnarna kringgås lätt med en extra kulventil som gör det möjligt att, liksom tidigare, dumpa skiten i sjön.


Jag som varje sommar i 50år tittat ner i vattnet med cyklop märker tydligt resultatet. Fintrådiga alger som kväver blåstången och tränger undan ålgräset. Inga havstulpaner på klippornas vattenbryn, inga blåmusslor och nästan tomt på fisk och yngel. Allt oftare är havsvattnet humusbrunt efter de intensiva skyfallen och för första gången någonsin fick vi vid ett tillfälle in vatten i källaren. Visst är det behagligt när badtemperaturen når över 20grader inne i viken men i år blev jag orolig på riktigt när SMHI´s mätbojar registrerade 23grader ute på öppet hav vilket jag aldrig tidigare upplevt och på flera håll utmed kusten har folk under juli månad plåtat riktiga tromber.

Nu jävlar behöver vi alla spotta i nävarna och hjälpas åt att minska vår del av klimatpåverkan. Du kan tanka din Dieselbil med HVO100 och nästa gång du byter bil kan du välja en med biogas eller el. Den som har en stor motorstark båt kan vänja sig vid att tanka fossilfritt, bryggsegla oftare och njuta av naturen i 5knop och den som har en fastighet kan med lika enkla medel minst halvera sin miljöpåverkan och samtidigt spara pengar.


Själv har jag ägnat en del av semestern åt att (äntligen) installera en luft/vatten-värmepump. En grop grävdes och ett rejält fundament gjöts 10cm från grundmuren för att eliminera stomljud och isolerade rör har dragits i källaren. Under hösten skall jag lägga in golvvärme vilket jag heller aldrig provat tidigare så det är jag säkert världsbäst på (citat: Pippi L). Direktverkande Nobö-radiatorer med bimetalltermostat från 70-talet verkar vara evighetsmaskiner men nu förpassas de till återvinningen och elbehovet halveras. Varmvattnet produceras sedan tidigare med vacuumsolfångare på taket och några av LED-lamporna får sin ström från en liten vindsnurra på altanen via några lastbilsbatterier i källaren.


Alla som läst så här långt är fullt medvetna om den enorma potential till minskad klimatpåverkan som finns i vårt Svenska fastighetsbestånd och de åtgärder jag tänker på är dessutom lönsamma. Vanligtvis är bristerna redan lokaliserade och tekniken för att rätta till dem välkända. Det saknas bara ett beslut. Såväl kommunpolitiker som de flesta andra fastighetsägare känner redan till detta och några har lite halvhjärtat börjat agera men jag kan inte för mitt liv begripa varför utvecklingen går så oändligt sakta.


Om du representerar en kommun, en region eller en privat fastighetsägare eller om du är en leverantör av varor och tjänster spelar ingen roll – nu behöver vi kroka arm och se till att det som behöver göras blir gjort och det illa kvickt.


131 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


Inlägg: Blog2_Post
bottom of page