top of page
Sök
  • Willy Ociansson

VVS, ingen absolut vetenskap

Uppdaterat: 16 jan. 2021

Min gode vän Sven Sjöstedt som många av Er läsare känner brukade säga att VVS är den enda bransch där det duger med ”Ungefär rätt”.


Förra veckan besökte jag ett nybyggt flerbostadshus i Kungliga Hufvudstaden och hittade i källaren en gigantisk tryckstegringspump på inkommande servisen. Min första tanke var att det kanske finns en stor biltvätt i anslutning till garaget som jag missat. Vilket det såklart inte fanns. Höjden från pumpen till översta tappställe är 18meter. Pumpen är steglös och man kan på displayen välja vilket tryck den skall lämna på utgående. Fastighetsägarens representant blev livrädd när jag ville stänga av pumpen eller åtminstone reducera trycket och sa att det kommer bli många klagomål. Trycket före pumpen var drygt 5 bar vilket borde vara fullt tillräckligt och övriga lika höga hus i området klarar sig fint utan pump.


Då jag själv är lite osäker på vilket tryck som behövs frågade jag mina branschkollegor i ett forum på Facebook. Alla rörisar verkar ha en egen uppfattning i denna fråga och svaren haglade in men spridningen var oroväckande stor. Om man hoppar över ”Go´dag yxskaftsvaren” så föreslogs allt från 3,5 - 4,0 - 3,8 - 4,2 - 5,2 - 5,8 Bar. Den som valt börvärde innan mitt besök var dock den modigaste och tyckte 7,8 Bar kunde vara lagom. Då närmar vi oss den nivå där de på nedre våningen blir flintis i duschen och emaljen i handfatet nöts bort i ett nafs.


Samordnad provning – vad är det?

Begreppet är välkänt för de flesta och alla tar ju höjd för det i sina anbud men handen på hjärtat…är det inte rätt bökigt och onödigt?

Lek med tanken att det tar 1år att konstruera och rita en byggnad. Sedan tar det 1år att bygga den. Och därefter skall den användas i 100år det vill säga 876.000timmar.

Byggnaden är komplex och innehåller mycket teknik i form av skalskydd, brandlarm, pumpar, fläktar, fjärrvärme, kylmaskiner, värmepumpar, belysning, portar, hissar, elkraft, styrsystem, byggnadsdelar, etc. som var för sig har egna sina egna konstruktörer, leverantörer och installatörer dvs människor av kött och blod med normala fel och brister.

Trots att var och en av alla yrkeskategorier har gjort sitt yttersta för att just deras pusselbit skall vara felfri så visar det sig att någon i något led haft otur när han tänkt. Felet yttrar sig oftast i att just den pusselbiten inte passar med de övriga.

Om beställare och leverantörer helhjärtat och tillsammans ägnar några få av de 876.000timmarna till att testa så alla system fungerar enskilt och tillsamman med de övriga innan fastigheten tas i bruk så besparar vi fastighetens ägare och brukare mycket lidande och stora kostnader. Dessutom förbättras vårt anseende vilket leder till fler uppdrag.


Elbil på jobbet

Jag är engagerad i ett litet företag vars servicekille ogillade elbilar så till den grad att han tydligt deklarerade att han genast skulle sluta om servicebilen med Dieselmotor byttes mot en Elbil. Det var då bara något år kvar till pension och vi lät honom hållas. När den stora dagen slutligen inträffade och vi hade avtackning berättade han att han bytt sin privata bil – mot en elbil.


174 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Inlägg: Blog2_Post
bottom of page